Wraz w udostępnieniem CS Promod Beta 1.04 na całym świecie rozgorzała dyskusja o przyszłości Counter Strike. Nowy mod ma wszakże połączyć sceny 1.6 oraz Source. Czy to rzeczywiście możliwe? Wiemy już co na ten temat sądzą zawodnicy z zagranicy , a tym razem serwis eSpmania eSports o kilka zdań komentarza poprosił zawodników z naszego kraju. Pierwsze co dało się zauważyć to znikome zainteresowanie grą najlepszych graczy CS 1.6. Kilku jednak zdecydowało podzielić się z nami wrażeniami z gry w Promoda. Nie mogło również zabraknąć komentarzy ze strony sceny Source’a. Przed wami więc opinie graczy obu platform.
pistolero[indent]
CSP dodaje do rozgrywki dużo różnorodnych opcji, ale i tak fizyka jest zbliżona bardziej do CS Source niż do 1.6. Z tego powodu Promod nie przypadł mi to do gustu.[/indent]
amateur[indent]
A więc, ogólnie Promod jako gra jest fajna, tylko te modele garbate mi nie pasują. Spodobało mi się także pokazywanie pieniędzy w konsoli, dla mnie super. Kolejną sprawą jest menu, także super – możemy wszystko ustawić pod swoje upodobania, ci którzy lubią Source mogą ustawić sobie grę właśnie pod niego, to samo z 1.6. Powiem też, że dla mnie ta gra jest jakby “mało przejrzysta”.[/indent]
ths (BenQ.DELTAESPORTS.COM)[indent]
Pograłem dosłownie 5 minut w tą grę i po tym czasie nie mogę powiedzieć zbyt wiele, jednak pierwsze co rzuca się w oczy to wszelkiego rodzaju dodatki do HUDa, czyli ilość granatów, widzimy hp oraz pieniądze kolegów z drużyny – wszystkie fajne, ale tak naprawdę są to mało znaczące elementy tej gry, bez których jak widać można się obejść. Co do samej fizyki gry, zagrałem 4 rundki na FFA 2on2 i na pierwszy rzut oka można powiedzieć, ze gra trochę zmierza do 1.6, ale wydaje mi się, że jeszcze jej sporo brakuje, aby grający w starszą wersje byli z niej zadowoleni. Jako, że jestem osobą, która uwielbia sobie poskakać po wagonach, po skałach, po konstrukcjach na nuke, pierwsze co sprawdziłem to np przeskakiwanie z drabinki od wagonu, czy też szybkie wychodzenie z kanałów, oraz standardowy zeskok na nuke z górnego bs’a przez konstrukcje na paczki (ten skok, który w 1.6 zabiera 5hp) – niestety, nie wygląda to tak jak w 1.6 i szczerze wątpię, żęby finalna wersja Promoda miała identyczną fizykę gry i stwarzała takie same możliwości poruszania się po mapie co 1.6. Kolejna rzeczą w Promodzie jest wyrzucenie duckjumpa, co według mnie jest głupie, ponieważ stał się on – można już powiedzieć – podstawowym elementem movementu każdego “lepszego” gracza, a cała sprawa z używaniem tego na scrollu została skutecznie wyeliminowana przez programy typu aequitas.[/indent]
NGO (D-Link PGS)[indent]
Mówiąc szczerze Promod zaskoczył mnie bardzo pozytywnie, gdyż poprzednia wersja zrobiła więcej szumu a rozczarowała praktycznie każdego. Mix funkcjonalności z 1.6 i CS:S tym razem zadziałał. Oczywiście nie mówię, że jest to wersja idealna, ponieważ nienaturalne granaty oraz awaryjność map z gubieniem tekstur trochę denerwuje, jednak cały projekt idzie w dobrym kierunku. Na Youtube jest już filmik z animacją nowych modeli do CSP, więc niecierpliwie czekam na kolejną wersję. Ogólnie na plus![/indent]
BroVar (ESL)[indent]
Hejka, trudno oceniać wersję daleką od finalnej tak, aby nie skrzywdzić (jak większość oceniających, którzy przeoczyli napis beta) pełnych zapału i ciekawych pomysłów twórców Promoda. Wśród plusów z pewnością należy wymienić na pierwszym miejscu samą ideę towarzyszącą powstawaniu Promoda, czyli przedłużenie życia (za pomocą lepszej grafiki, dodaniu elementów, które chcieliby widzieć zawodnicy) jednej z najważniejszych (o ile nie najważniejszej) platformy esportowej wszech czasów i otworzenie przed nią kolejnych możliwości. Oderwanie się od Valve pozwoli CSowi ewoluować w kierunku wybranym przez samą scenę. Przed ekipą Promoda nadal jednak wiele roboty, na szczęście są świadomi większości niedociągnięć (problem z granatami, rejestracją trafień, netcodem oraz modelami) i otwarci na sugestie ze strony sceny (chociażby dodanie stanu kasy i hp do tablicy wyników zaadaptowane z css i zblocka). Mam nadzieję, że zespół pracujący nad Promodem będzie dostarczał regularnych poprawek, a do końca roku wyjdzie wersja finalna[/indent]
Fokz (Digital Precision)[indent]
Jako gracz CSS miałem duże opory przed tym projektem, jednak po 5 dniach gry okazało się, że cechy, które tak denerwowały mnie w 1.6, nie są aż tak widoczne w CSP. Gra się bardzo przyjemnie i muszę przyznać, ze długo liczyłem na grę, w której wciskanie WASD’a i strzelanie w tym samym czasie nie jest normą. Pozostaje wiele niedociągnięć i boli troszkę fakt, ze masa ciekawych rozwiązań z CSS jest tak usilnie odpychana przez graczy 1.6. Jeśli mod ten ma zjednoczyć obie sceny i być najlepszym Counter-Strike w historii, bo wątpię aby był w stanie odwzorować 1.6 w każdym aspekcie, to nieco więcej powinno być przeniesione z CSS. Na aktualnym etapie gra jest jak najbardziej grywalna, aczkolwiek czekam na modele z 1.6 aby móc w pełni ocenić mechanikę strzelania i movement. Na sam koniec chciałbym obalić mit jakoby Promod przypominał Source, jako gracz Kantera Źródło mogę was zapewnić, że poza modelami uczucie gry zupełnie nie przypomina Source’a, z moich krótkich przygód z 1.6 mogę stwierdzić, że Promod jest mu całkiem bliski, co chyba jest sukcesem.[/indent]
info z www.espmania.pl/

Temat jest zamknięty
Do góry